1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Puinhoop na Facebook-rellen Haren

De rellen in Haren zijn voorbij. Rond 03.00 uur vannacht hadden alle jongeren het dorp verlaten, zegt de politie. Wat resteert, is een flinke puinhoop en veel vernielingen.

Duizenden mensen waren gisteravond naar Haren gekomen omdat er een feest was aangekondigd op Facebook. In de loop van de avond liep het uit de hand: de ME werd bekogeld met flessen, vuurwerk en fietsen. Ook ambulancepersoneel werd belaagd; er werd onder meer met stoeptegels gegooid.

Relschoppers richtten veel vernielingen aan. Lantaarnpalen en verkeersborden zijn beschadigd. Een auto werd in brand gestoken en een supermarkt werd geplunderd. Ook zijn veel tuinen vernield toen jongeren er doorheen liepen.

Tientallen relschoppers

Volgens de politie was er een harde kern van enkele tientallen relschoppers die de meeste overlast veroorzaakte. 25 mensen zijn gearresteerd; de rest wordt mogelijk via camerabeelden opgespoord.

De politie is daar meteen mee begonnen en hoopt dat getuigen beeldmateriaal uploaden via de website van de Nationale Recherche. Volgens een woordvoerder zijn al enkele relschoppers op de beelden herkend.

Ongeveer 25 mensen zijn bij de rellen lichtgewond geraakt, onder meer door rondvliegend glas. Twee mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis, maar ook hun verwondingen vallen mee. Onder de gewonden zijn drie agenten, die ter plekke konden worden behandeld.

Impact

Volgens de politie heeft de onrust een "enorme impact" gehad op de inwoners van Haren, een woordvoerster noemde de sfeer "verschrikkelijk" en "angstaanjagend".

Rond 02.00 uur vannacht waren de meeste relschoppers vertrokken, mede doordat het was gaan regenen. Er hingen toen nog wel wat jongeren rond, maar die veroorzaakten geen grote overlast meer. De politie wachtte rustig tot zij ook zouden vertrekken, wat al snel gebeurde.

De Stationsweg, waar het feestje oorspronkelijk zou zijn, is nog steeds afgezet. De politie surveilleert nog volop in het gebied.

Facebook

Via Facebook hadden zo'n 25.000 mensen zich aangemeld voor het verjaardagsfeestje van een meisje dat 16 wordt. Zij was vergeten de uitnodiging als privé aan te merken, waardoor steeds meer mensen zich aanmeldden.

De duizenden jongeren die daadwerkelijk naar Haren kwamen, waren volgens de politie afkomstig uit het hele land. Niemand verwachtte dat er echt een feest zou zijn; de meesten wilden gewoon zien wat er zou gebeuren. Een kleine groep kwam doelbewust om rellen te veroorzaken en hulpverleners te belagen, zegt de politie.

Volgens burgemeester Bats was dit het "ernstigste scenario" waarmee rekening was gehouden. Bij daglicht zal de schade in Haren worden opgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl