De internationale wielrenunie stapt af van het plan om een generaal pardon voor dopingzondaars uit het verleden in te voeren.

In Maastricht, bij het jaarlijkse congres tijdens de WK wielrennen, heeft de UCI een motie aangenomen om "pogingen om de pijnlijke aspecten van de wielergeschiedenis te exploiteren" te negeren.

De motie was eerder deze week ingediend door het uitvoerend comité van de UCI tijdens discussies over de mogelijkheid van een waarheidscommissie. Renners zouden dan een platform hebben om hun dopingverleden op te biechten in ruil voor vrijwaring van straf.

UCI-voorzitter Pat McQuaid hoopte op die manier "schoon schip te maken in het wielrennen en een streep te trekken onder een tijdperk dat is aangetast door doping".

"Niet in verleden blijven hangen"

Het uitvoerend comité dacht anders over het idee van McQuaid. "De discussie is aangezwengeld en daaruit kwam deze motie voort", liet McQuaid weten. "Het comité vindt dat we ons weer moeten richten op het wielrennen van vandaag, en niet in het verleden moeten blijven hangen."

De motie stelt dat "het geen zin heeft oude dopingstalen te blijven heronderzoeken op toen nog niet te detecteren dopingmiddelen". Daarmee zou de sport van de huidige generatie worden gestigmatiseerd nu de "situatie door de voortdurende inspanningen van de UCI aanzienlijk is verbeterd".

McQuaid wil niet uitsluiten dat er in de toekomst toch een generaal pardon komt: "Nee, dat kun je niet uitsluiten. We kunnen nu alleen maar afwachten."

"Geen test Armstrong geheim gehouden"

Wat McQuaid wel wilde uitsluiten is dat de UCI Lance Armstrong ooit de hand boven het hoofd heeft gehouden door dopingtesten van de Amerikaan te verdoezelen. "De UCI heeft nooit een positieve dopingtest geheim gehouden. Niet van Lance Armstrong, en ook niet van een andere renner."

STER reclame