Topnazi Aribert Heim officieel dood

Aangepast

Een Duitse rechtbank heeft de voormalige kamparts en oorlogsmisdadiger Aribert Heim doodverklaard. De rechtbank in Baden-Baden zegt dat er bewijs voor is dat Heim in 1992 in Egypte is overleden.

Heim, die werd geboren in Oostenrijk maar later de Duitse nationaliteit aannam, was sinds de jaren 60 een van de meestgezochte nazi's. Hij werkte als kamparts in het concentratiekamp Mauthausen en vermoordde daar zo'n 300 mensen op gruwelijke wijze. Zo zou hij benzeen en fenol in de harten van zijn slachtoffers hebben gespoten en met een stopwatch hebben bijgehouden hoe snel ze stierven. Ook amputeerde hij ledematen zonder verdoving.

Na de oorlog werkte Heim verder als arts. Een dag nadat hij in 1962 werd aangeklaagd voor oorlogsmisdaden, dook hij onder. Sindsdien was niets meer van hem vernomen.

Tarek Hussein

In de jaren 90 loofde justitie in Duitsland een beloning van 130.000 euro uit voor de tip die naar Heim zou leiden. Dat bedrag werd later verdubbeld. In 2007 deed het Simon Wiesenthal Centrum met de operatie 'Last Chance' nog een poging hem te vinden in Zuid-Amerika. Ook dat bleef zonder succes.

Drie jaar geleden meldde de Duitse omroep ZDF dat Heim in 1963 naar Egypte was gevlucht en zich jarenlang schuilhield in Caïro. Hij zou daar zijn bekeerd tot de islam en als Tarek Hussein in 1992 aan kanker zijn overleden. De Duitse justitie heeft dat verhaal nu bevestigd en het dossier-Heim gesloten.

STER Reclame