In Oberhausen, zo'n 50 kilometer over de grens bij Venlo, is het vannacht onrustig geweest in een winkelcentrum. Daar hadden zich naar schatting 2000 mensen verzameld om als eerste de nieuwe mobiele telefoon van Apple, de iPhone 5, te kopen.

Omdat de iPhone 5 in Nederland nog niet verkrijgbaar is, waren veel Nederlanders naar Oberhausen gereisd. De eerste liefhebbers verschenen gisteren al rond 16.00 uur voor de Apple-winkel.

Apple had tientallen extra medewerkers ingezet. Ook waren er zo'n zestig beveiligers ingeschakeld. Toch ontstond er een chaotische situatie.

Opstootjes

Mensen in de rij twitterden vanochtend dat er vanwege de drukte opstootjes ontstonden en mensen flauwvielen. De autoriteiten in Oberhausen richtten een ambulancepost in. Ook zagen mensen in de drukte kans om een iPhone mee te nemen zonder af te rekenen.

De politie heeft gedreigd om de verkoop van de nieuwe iPhone aan banden te leggen als er meer ongeregeldheden ontstaan.

Lange rijen

Ook in andere Duitse steden leidde de introductie van de telefoon tot lange rijen. Bij Apple-filialen in Hamburg, Keulen, Stuttgart en München hadden zich honderden mensen verzameld. Voor zover bekend is de verkoop daar zonder problemen op gang gekomen.

Staking

In Frankrijk wordt door medewerkers van verschillende Apple-winkels gestaakt op de dag dat de nieuwe iPhone in de verkoop is gegaan. Eén van de grootste vakbonden heeft tot de werkonderbreking opgeroepen omdat gesprekken over betere arbeidsomstandigheden stukgelopen zijn.

Ze willen onder meer dat Apple een 13de maand uitkeert en dat werknemers eetbonnen krijgen. De staking zou geen invloed hebben op de verkoopcijfers.

In Nederland verschijnt de nieuwe iPhone over een week.

STER reclame