Het pand van studentensociëteit Minerva in Leiden gaat morgen voor twee weken dicht. Dat heeft burgemeester Henri Lenferink besloten. In die periode moet het bestuur van Minerva een plan opstellen om het gebouw brandveilig te maken.

Aanleiding is een brand die vorige week vrijdag ontstond nadat een aantal leden van de sociëteit vuurwerk had afgestoken in het pand aan de Breestraat. Meubels en gordijnen vlogen in brand en onder de 500 aanwezigen zou paniek zijn uitgebroken.

Nadat het vuur was geblust, vond de politie veel brandbaar materiaal, waaronder 27 lege spiritusflessen en een aantal flessen met grillvloeistof.

Geen paniek

Minerva ontkent dat er sprake was van paniek tijdens de brand. De sociëteit zegt dat het bestuur de studenten zelf naar buiten heeft begeleid. Minerva wil wel meewerken aan het opstellen van een veiligheidsplan.

Burgemeester Lenferink neemt de zaak zeer serieus, ook vanwege eerdere incidenten. Hij zegt dat de studenten vorige week "volstrekt onverantwoord" handelden. Als er niet binnen twee weken een goed plan ligt, kan hij het pand voor langere tijd sluiten.

In 1959 brandde het pand van Minerva volledig af. Wat de oorzaak was van die brand is nooit opgehelderd. Het verhaal gaat dat er die avond een wedstrijd sigaren roken werd gehouden.

STER reclame