VVD-leider Rutte en PvdA-voorman Samsom willen dat er zo snel mogelijk een stabiel kabinet komt van hun twee partijen. In het Tweede Kamerdebat over de verkiezingen herhaalden zij hun voorkeur voor een kabinet van VVD en PvdA.

Ten minste

Op een vraag van D66-leider Pechtold erkende Rutte dat zijn eerdere opvatting is bijgesteld. Hij had gezegd dat een kabinet moest worden onderzocht, dat "ten minste uit twee partijen" bestaat. Maar "ten minste" is nu weggevallen. Het onderzoek kan zich beperken tot een coalitie van VVD en PvdA. Volgens Rutte komt dat door de adviezen van veel andere fractievoorzitters en door de opvattingen in de Eerste Kamer. En Samsom zei dat het draagvlak ontbrak om er meer partijen bij te betrekken. Rutte voegde eraan toe dat hij een combinatie van VVD, PvdA en SP uitsluit. In het debat herhaalde SP-voorman Roemer dat hij graag bij de formatie zou worden betrokken. Hij wil een onderzoek naar een centrum-links kabinet. Volgens Roemer hebben VVD en PvdA totaal botsende visies.

Twee vrienden

Ook CDA-leider Buma benadrukte dat VVD en PvdA elkaar in de campagne hard hebben aangepakt. Volgens Buma is er nu een geforceerd beeld van twee kemphanen die ineens vrienden zijn geworden. Het doet hem denken aan een oud lied van Dennie Christian: "Wij zijn Twee Vrienden." Rutte benadrukte dat de verkiezingen nu eenmaal hebben geleid tot twee grote partijen. Rutte erkende dat er grote verschillen van opvatting zijn, maar hij heeft opgemerkt dat ook de PvdA het partijbelang ondergeschikt maakt aan het landsbelang. De VVD-leider zei dat de twee partijen elkaar iets moet gunnen. "Dat betekent dat niet alles kapot moet worden onderhandeld, maar het kan ook zijn dat je op het ene punt de VVD volgt en op het andere de PvdA."

Oppositie

In het debat werd Samsom door verschillende partijen gevraagd naar zijn verkiezingsbelofte dat hij de BTW-verhoging per 1 oktober zo snel mogelijk wil terugdraaien. Samsom zei dat zijn strijdlust op dat punt blijft, maar hij zei ook dat de onderhandelingen in de formatie nog moeten beginnen. Hij wilde er verder niet veel over zeggen. PVV-voorman Wilders zei over de verkiezingsuitslag dat zijn partij nu bescheidenheid past. Maar hij kondigde harde oppositie aan. De informateurs Kamp en Bos worden waarschijnlijk nog vandaag benoemd.

STER reclame