ChristenUnie-leider Slob wil dat er voorlopig geen "gewortelde" asielkinderen worden uitgezet. Hij pleit voor een uitzetstop totdat duidelijk is wat er in de kabinetsformatie wordt besloten over een generaal pardon voor deze kinderen.

De PvdA en ChristenUnie dienden dit jaar een wetsvoorstel in waarin staat dat asielkinderen in Nederland mogen blijven als ze hier langer dan acht jaar wonen. In de nieuwe Tweede Kamer, die vandaag aantreedt, is er een meerderheid voor.

Lege handen

Het voorstel zou vanmiddag direct in stemming kunnen worden gebracht, maar PvdA-leider en formatie-onderhandelaar Samsom liet gisteren weten daar weinig voor te voelen. Hij maakt er liever in de kabinetsonderhandelingen afspraken over met de VVD, die tegen een pardon is.

ChristenUnie-leider Slob begrijpt dat Samsom de zaak aan de orde wil stellen bij VVD-onderhandelaar Rutte. "Ik weet wel hoe het werkt", zei hij in het NOS-Radio 1 Journaal. "De PvdA wil waarschijnlijk alles afhouden omdat ze hun onderhandelingspartner niet willen frustreren."

Slob hoopt dat Samsom de VVD over de streep trekt en "in het goede kamp weet te krijgen". Hij ziet er niets in om de zaak te forceren door vandaag al over de wet te stemmen. "Als we elkaar nu gaan overvragen, lopen we het risico dat we met lege handen staan en zijn de kinderen het slachtoffer."

STER reclame