Een nieuw kabinet kan miljarden euro's bezuinigen door overdreven veiligheidsmaatregelen te schrappen. Dat zegt de Nijmeegse hoogleraar Besturen van Veiligheid, Ira Helsloot, in de Volkskrant.

Volgens Helsloot wegen politici als het om veiligheid gaat meestal niet de kosten af tegen de baten. Ze reageren op emotionele prikkels uit de media en zijn bang dat burgers boos worden als de veiligheid niet voor 100 procent is gegarandeerd, zegt hij. Bovendien hoeven organisaties die adviseren over veiligheid de benodigde maatregelen niet zelf te betalen.

Kabels

Als voorbeeld van een overdreven veiligheidsmaatregel noemt Helsloot het besluit om bewoners bij hoogspanningsmasten uit te kopen en de kabels ondergronds te leggen. De Tweede Kamer keurde de plannen hiervoor goed omdat straling van de hoogspanningsmasten leukemie zou kunnen veroorzaken.

De plannen gaan 1,7 miljard euro kosten. Maar volgens Helsloot is het schadelijke effect van de straling niet bewezen, en als het er is, "bereik je in het beste geval dat jaarlijks niet bij 110 kinderen leukemie wordt vastgesteld, maar bij 109,5. Voor hetzelfde geld kun je ook jarenlang gratis fruit uitdelen op basisscholen. Daar red je aanzienlijk meer levens mee."

Koe

Helsloot vindt het ook absurd dat elke geslachte koe wordt getest op de gekkekoeienziekte, uit vrees dat mensen besmet raken. "Dat kost 17,7 miljoen euro om één extra gezond levensjaar te schenken".

Verder noemt hij de volgens hem disproportionele kosten die worden besteed aan nooduitgangen in tunnels. Die worden gemaakt op advies van de brandweer, "die zelf niet betaalt".

STER reclame