NOS NieuwsAangepast

Kamer zwaait vertrekkers uit

De Tweede Kamer heeft afscheid genomen van de vertrekkende leden. 51 mensen keren niet terug; een deel van hen is niet herkozen, een deel stond niet meer op de kandidatenlijst.

Van de mensen die opstappen, heeft PvdA-Kamerlid Dijksma het langst in de Kamer gezeten. Zij was Kamerlid sinds 1994, onderbroken door een periode als staatssecretaris van Onderwijs in het kabinet-Balkenende 4. Scheidend Kamervoorzitter Verbeet benadrukte dat Dijksma destijds het jongste Tweede Kamerlid in de geschiedenis was. Ze neemt nu als 41-jarige afscheid en is daarmee ook "de jongste nestor in de geschiedenis."

Lintje

VVD'er Van Beek en Van Gent van GroenLinks waren onafgebroken lid sinds 1998. Onder de leden die niet terugkeren, zijn verder oud-PvdA-staatssecretaris Albayrak, DPK-leider Brinkman, de CDA-dissidenten Koppejan en Ferrier, Irrgang van de SP, Van der Ham van D66, Koopmans van het CDA en Kamervoorzitter Verbeet.

Dertien Kamerleden kregen een koninklijke onderscheiding. Van Gent, die daar ook voor in aanmerking kwam, weigerde een lintje. De nieuwe Kamer wordt morgen geïnstalleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl