NOS NieuwsAangepast

Ambassades dicht om cartoons

Frankrijk sluit vrijdag ambassades, consulaten, culturele centra en scholen in twintig islamitische landen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat besluit genomen nadat het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo vandaag nieuwe spotprenten van de profeet Mohammed had gepubliceerd. Ook de beveiliging van diplomatieke posten wordt opgevoerd.

De publicatie ligt extra gevoelig vanwege de onrust in de islamitische wereld over de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims'. Het kantoor van Charlie Hebdo in Parijs wordt sinds gisteravond bewaakt door de politie. De website van het blad is sinds vanochtend niet bereikbaar. Volgens het blad is de site aangevallen door hackers.

De Belgische krant Het Nieuwsblad is een van de weinige media die de nieuwe cartoons uit Charlie Hebdo op zijn website hebben geplaatst.

Vorig jaar november werd in het kantoor van Charlie Hebdo brandgesticht nadat het weekblad een speciale editie had uitgebracht van 'Sharia Hebdo' met de profeet Mohammed als 'gastredacteur'.

Provoceren

De Franse premier Ayrault is tegen de publicatie van nieuwe spotprenten over de profeet Mohammed. Hij heeft iedereen opgeroepen zich verantwoordelijk te gedragen, maar benadrukte ook dat vrije meningsuiting een fundamenteel recht is. Een demonstratie tegen de anti-islamfilm die voor zaterdag gepland stond in Parijs, is door de regering verboden.

De Franse moslimraad heeft een oproep gedaan aan moslims om zich niet te laten provoceren. Een prominent vertegenwoordiger van de Grote Moskee in Parijs noemde de cartoons een schandelijke provocatie, "maar we zijn geen beesten van Pavlov die op elke belediging moeten reageren".

De hoofdredacteur van Charlie Hebdo, Stephane Charbonnier, zei dat de cartoons schokkend zullen zijn voor degenen die erdoor geschokt willen worden. "Persvrijheid, is dat een provocatie?", zei hij. Charbonnier benadrukte dat hij fundamentalistische moslims niet vraagt om zijn blad te lezen, "net zoals ik niet naar een moskee ga om naar toespraken te luisteren die haaks staan op alles waar ik in geloof".

Intouchables

De foto bij dit artikel behoort niet tot de omstreden cartoons. Het is een afbeelding van de voorpagina van Charlie Hebdo. Op de tekening is een moslim in een rolstoel te zien die wordt voortgeduwd door een orthodox-joodse man. Boven de cartoon staat 'Intouchables 2', een verwijzing naar de succesvolle Franse film.

De cartoons waar de onrust over is ontstaan, staan verderop in het satirische weekblad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl