NOS NieuwsAangepast

Nieuw Stedelijk krijgt portret Beatrix

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft ter ere van de heropening een schilderij gekregen van de Belgische schilder Luc Tuymans. Op het doek staat koningin Beatrix afgebeeld.

H.M., zoals het werk heet, krijgt "een ereplek" in het nieuwe gebouw van het Stedelijk. De koningin is staand afgebeeld in de Oranjezaal van Huis ten Bosch. Het museum noemt het "een uitzonderlijk portret van Hare Majesteit, uitgevoerd in het zeer kenmerkende handschrift van de kunstenaar, met zijn intrigerende en suggestieve figuratie en spaarzame kleurgebruik".

Kunstenaar Tuymans vond het portret "een uitdaging", omdat er een lange traditie van staatsieportretten bestaat. Tuymans is volgens het Stedelijk een van de meest vooraanstaande en gelauwerde kunstenaars van deze tijd.

Anoniem

Het werk is aan het museum geschonken door anonieme begunstigers en de moderne kunstgalerie David Zwirner New York/Londen.

Het verbouwde Stedelijk Museum wordt zaterdag 22 september geopend door koningin Beatrix. Een dag erna kan het publiek komen kijken.

De NOS zendt zaterdag een verslag uit van de opening van het vernieuwde Stedelijk Museum op Nederland 2, 20.15 - 21.10 uur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl