De Franse rechter heeft het tijdschrift Closer verboden de blootfoto's van Kate, de echtgenote van de Britse prins William, verder te verspreiden. Ook moet het blad de foto's van de website en de app verwijderen. Alle afdrukken van de topless-foto's moeten aan de Britse koninklijke familie worden gegeven. De rechter legde een dwangsom op van 10.000 euro voor iedere dag dat ze nog niet zijn overgedragen.

"Het is een eerste overwinning voor het Britse prinselijk paar", zegt correspondent Ron Linker in Parijs. "Ze kunnen de publicatie niet terugdraaien, maar met deze uitspraak zullen veel tijdschriften drie keer nadenken voor ze overgaan tot publicatie. En misschien was het hen daar wel om te doen."

Spoedprocedure

De rechtbank in Nanterre deed vanmiddag uitspraak in een spoedprocedure, nadat het Britse koninklijk huis een klacht had ingediend.

Vrijdag publiceerde het blad veertien intieme foto's van het echtpaar, dat op vakantie was in Frankrijk. Daarop was hertogin Catherine topless. Volgens Closer waren de twee te zien vanaf de openbare weg, en dus zouden de foto's geen inbreuk op de privacy zijn.

Boete

De advocaat van het Britse koninklijke paar zei tijdens de behandeling gisteren dat publicatie van de foto's geen enkel informerend doel dient. Hij had een boete van 10.000 euro gevraagd per gepubliceerd en/of verkocht exemplaar. Bovendien zou 'Closer' nog eens 100.000 euro moeten betalen voor iedere foto die verkocht is aan tijdschriften in Frankrijk of het buitenland.

De rechter ging niet op die eisen in. Wel moet Closer 2000 euro aan proceskosten betalen aan het echtpaar.

De uitspraak geldt alleen voor publicatie van de topless-foto's in Frankrijk. Eerder werden de beelden ook verspreid in Italië en Ierland.

Het Britse paar is ook een strafrechtelijke procedure gestart.

STER reclame