Van alle lijstduwers heeft Maarten van Rossem van de PvdA veruit de meeste stemmen gehaald. Hij kreeg er 5929, nog lang niet genoeg voor een Kamerzetel. Om met voorkeurstemmen te worden gekozen, zijn 16.000 stemmen nodig.

Van Rossem had laten weten dat hij niet in de Kamer zou gaan zitten als hij gekozen werd. In 2009 kreeg de historicus als lijstduwer genoeg stemmen voor een plaats in de Utrechtse gemeenteraad, maar daar zag hij toen van af.

Van Helvert

Tweede lijstduwer was de Limburgse VVD-gedeputeerde Erik Koppe, die bijna 2700 stemmen kreeg. Ronald Sörensen, die laatste op de PVV-lijst stond, kreeg 1944 stemmen.

Tragisch is het lot van Martijn van Helvert, fractieleider van het CDA in de Limburgse Staten. Hij stond 13e op de CDA-lijst en haalde 13.952, stemmen, maar komt toch niet in de Kamer omdat Pieter Omtzigt, nummer 39, met ruim 36.000 voorkeurstemmen is gekozen.

Van Helvert brak kort voor de val van het kabinet als fractieleider met de PVV en smeedde in Limburg daarna een coalitie met de PvdA en de VVD.

STER reclame