De NOS doet vandaag uitgebreid verslag van Prinsjesdag 2012. Radio, tv en internet besteden volop aandacht aan de presentatie van de plannen van het kabinet voor volgend jaar.

Het wordt niet een Prinsjesdag zoals we gewend zijn. De plannen zijn gebaseerd op het Vijfpartijenakkoord, maar we hebben inmiddels verkiezingen gehad en de formatie van een nieuw kabinet is al begonnen. Misschien worden de plannen daardoor nog aangepast.

De media krijgen de Miljoenennota en de begrotingsstukken dit jaar niet een paar dagen eerder ter inzage. De stukken worden openbaar op het moment dat minister De Jager van Financiën ze aanbiedt aan de Tweede Kamer.

De vaste onderdelen van Prinsjesdag komen aan bod in de live-uitzendingen; de rijtoer van de Gouden Koets, de Troonrede, de balkonscène met de koninklijke familie en het aanbieden van de Miljoenennota.

De NOS zal met ministers, fractievoorzitters en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties ook terugkijken op de Miljoenennota.

Televisie

12.35 - 15.30 uur: live-uitzending op Nederland 1 en Politiek24, gepresenteerd door Astrid Kersseboom, Ferry Mingelen en Dominique van der Heyde.

Rond 13.00 uur: Rijtoer met de Gouden Koets. Dit jaar legt de Gouden Koets een andere route af, vanwege de verbouwing van het Mauritshuis. De koets rijdt via het Lange Voorhout, het Korte Voorhout en over het Plein naar de Ridderzaal.

Rond 13.15 uur: De koningin leest de Troonrede. Een half uur later rijdt Beatrix terug in de koets naar Paleis Noordeinde en rond 14.10 uur volgt de balkonscène.

Om 15.00 uur biedt minister De Jager van Financiën het koffertje met de Miljoenennota aan in de Tweede Kamer. Daarmee worden ook de plannen voor de pers openbaar.

's Avonds volgt tussen 19.28 - 19.53 uur een samenvatting van Prinsjesdag op Nederland 1.

Internet

Op NOS.nl vindt u vanaf 's ochtends vroeg een liveblog met alle ontwikkelingen van de dag. Al het nieuws en achtergronden kunt u de hele dag volgen via de website. De NOS zet zo snel als mogelijk de tekst van de Troonrede online. U kunt dan meelezen en reageren op de plannen van het kabinet.

Radio

Op Radio 1 is van 12.14 tot 15.30 uur ook een live-uitzending waarin alle gebeurtenissen in Den Haagte volgen zijn. De presentatie is in handen van Lucella Carasso en Jurgen van den Berg. Joost Vullings zorgt voor de politieke duiding vanuit Den Haag.

STER reclame