NOS NieuwsAangepast

Corporatierisico niet voor gemeente

Gemeenten lopen nauwelijks risico als een woningcorporatie omvalt. Dat staat in een onderzoeksrapport van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) na de miljarden-affaire bij Vestia.

De kans dat gemeenten financieel moeten bijspringen wordt "erg klein" genoemd. Toch willen de gemeenten meer invloed op het beleid van het waarborgfonds WSW.

Miljoenen

Als het met een corporatie misgaat, kan in het uiterste geval een beroep worden gedaan op gemeenten. In het geval van het debacle bij Vestia had dat Den Haag en Rotterdam miljoenen kunnen kosten.

Uiteindelijk bleek dat niet nodig, omdat Vestia en de sector zelf voor de kosten willen opdraaien. Pas als dat niet lukt, wordt een beroep gedaan op het Waarborgfonds, en daarna op de gemeenten.

Voordelen

Eerder weigerden de gemeenten nog langer garant te staan voor de NHG Hypotheek. Het Rijk nam die rol over van de gemeenten.

Volgens de onderzoekscommissie profiteren gemeenten van de investeringen door woningcorporaties. "Tegenover het risico staan duidelijke voordelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl