NOS Nieuws Koningshuis Aangepast

Noorse prinses Ragnhild overleden

In Brazilië is de oudste zus van de Noorse koning Harald overleden. De 82-jarige prinses Ragnhild overleed na een kort ziekbed.

Hoewel ze acht jaar ouder was dan Harald had Ragnhild geen recht op de Noorse troon, omdat vrouwen tot 1971 niet meetelden in de troonopvolging. Ragnhild woonde al jaren in Brazilië en had een bescheiden rol binnen het Noorse koningshuis.

Wel zorgde ze in 2004 voor opschudding door een tv-interview waarin ze hard oordeelde over de partnerkeuze van de kinderen van koning Harald. Zo sprak ze er schande van dat kroonprins Haakon was getrouwd met een gescheiden moeder, Mette-Marit.

Onafhankelijkheid

Ragnhild werd geboren in 1930 en was de dochter van koning Olav V. Ze was het eerste koningskind dat werd geboren na de Noorse onafhankelijkheid in 1905.

De Tweede Wereldoorlog bracht Ragnhild door in de Amerikaanse hoofdstad Washington, nadat het koninklijk gezin was gevlucht voor de nazi's. Ze leerde er haar toekomstige man kennen, een verzetsman die als haar lijfwacht diende.

Huwelijk

Ragnhild schokte haar vader toen ze in 1953 aankondigde met deze Erling Lorentzen te gaan trouwen. Hoewel Olav aanvankelijk tegen het huwelijk was, kreeg het paar later toch zijn zegen. Voortaan werd er echter niet meer gevlagd op haar verjaardag.

Samen met haar man vertrok Ragnhild naar Brazilië, waar ze drie kinderen kreeg en leefde als huisvrouw. Zakenman Lorentzen zette een papierbedrijf op in het land.

Asker

Een woordvoerder heeft laten weten dat de begrafenis wordt gehouden in de kapel van het koninklijk paleis in Oslo. Ragnhild zal worden begraven in een kerk van de voorstad Asker, waar van oudsher veel leden van de koninklijke familie wonen.

STER reclame