Tien Arnhemmers pakken zege

Vitesse heeft zijn tweede plaats in de eredivisie met succes verdedigd door met 3-0 te winnen bij FC Groningen.

De Arnhemmers stonden al na dertig minuten met tien man, omdat Jan-Arie van der Heijden rood kreeg voor het neerhalen van een doorgebroken speler.

Theo Janssen protesteerde het hardst van alle Vitessenaren en kreeg geel voorgehouden. Even later ontliep de routinier met geluk een tweede kaart, toen arbiter Bas Nijhuis een overtreding op Michael de Leeuw aan Patrick van Aanholt toeschreef. Het was evenwel toch echt Janssen die de aanvaller vloerde.

Vitesse efficiënt

Groningen trok tegen de tien overgebleven Vitesse-spelers volop ten aanval maar creëerde te weinig. En als er al gevaar was, redde doelman Piet Velthuizen wel.

Het efficiënte Vitesse sloeg na rust toe door de drie kansen die het kreeg te benutten. Op aangeven van Van Aanholt kopte invaller Mike Havenaar de 1-0 binnen en even later gaf de Japanner de assist bij de goal van de meegesprinte verdediger Tomas Kalas. Met een mislukt schot maakte Wilfried Bony er op de valreep nog 3-0 van.