VVD en PvdA kunnen heel goed samen een kabinet vormen, zonder andere partijen. Dat die combinatie in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft, is geen groot bezwaar. Dat zei VVD-prominent Pieter Winsemius, minister in het eerste kabinet-Lubbers, in het tv-programma Buitenhof.

Winsemius is niet bang dat de Eerste Kamer partijpolitiek gaat bedrijven. De Eerste Kamerleden gedragen zich "netjes", aldus Winsemius. Eerder zag VVD-leider en premier Rutte wel bezwaren. Hij noemde samenwerking tussen alleen VVD en PvdA "heel moeilijk" vanwege het gebrek aan steun in de Eerste Kamer.

'Geen slappe compromissen'

Winsemius en PvdA-burgemeester Paul Depla, die ook te gast was in Buitenhof, noemen het wel van groot belang dat er een helder regeerakkoord komt, zonder slappe compromissen. Beide partijen kunnen dan aan hun achterban laten zien dat ze bepaalde punten hebben binnengehaald.

Depla en Winsemius vinden het belangrijk dat het schrijven van een regeerakkoord niet te lang gaat duren. Vanochtend zei VVD-burgemeester Jorritsma van Almere in het programma Eva Jinek op Zondag nog te verwachten dat de twee partijen minimaal een half jaar nodig zullen hebben om een kabinet te vormen. Dat hoeft volgens haar geen probleem te zijn, omdat een lange formatie ook een "diepteinvestering'' kan zijn in de samenwerking.

STER reclame