Team Specialized Lululemon heeft bij de WK wielrennen in Limburg de ploegentijdrit voor vrouwen gewonnen.

De als torenhoge favoriet gestarte Duitse ploeg, met onze landgenote Ellen van Dijk, had voor de 34,2 kilometer lange tijdrit tussen Sittard en Valkenburg 56.31,55 nodig.

De Australische formatie Orica, waarvoor de Nederlandse Loes Gunnewijk uitkomt, werd tweede op 24,19 en het Nederlandse AA Drink derde op 1.59,32.

Rabobank, met Marianne Vos in de gelederen, kampte met pech onderweg. Al bij de start moest Pauline Ferrand-Prevot van fiets wisselen. En nog in de eerste helft van de race kwamen de Française en Iris Slappendel ten val, waardoor het zestal werd gereduceerd tot een kwartet. Rabo belandde uiteindelijk net naast het podium.

Sleutelbeenbreuk

Slappendal bleek aan haar duikeling een gebroken sleutelbeen over te hebben gehouden en moet de WK verder missen. Ze zal in de wegwedstrijd vervangen worden door Lucinda Brand.

Alle prijswinnaressen - en dus ook Van Dijk, Gunnewijk en de AA Drink-rensters Kirsten Wild, Lucinda Brand en Chantal Blaak - kregen bij de huldiging het eremetaal overhandigd door Eddy Merckx.

Van Dijk: "Erg leuk"

"Erg leuk om als eerste team wereldkampioen te worden op een nieuw onderdeel. En nog mooier als dat gebeurt in je eigen land", toonde Van Dijk zich gelukkig met haar medaille.

Op basis van de eerder verreden tijdritten in het seizoen stond haar ploeg op alle prognoselijstjes stijf bovenaan. "Dat was ook wel logisch, want we wonnen die races allemaal. Alleen werden de onderlinge verschillen wel steeds iets kleiner. Met andere woorden: we moesten wel gefocust blijven."

STER reclame