Japan maant China tot kalmte

time icon Aangepast

De Japanse premier Noda heeft China met klem verzocht een einde te maken aan de anti-Japanse protesten.

Gisteren liep een demonstratie bij de Japanse ambassade in Peking uit de hand. Daarna werd in zo'n vijftig steden in heel China gedemonstreerd tegen Japan. Aanleiding is de ruzie tussen de twee landen over een groep onbewoonde eilanden in de Oost-Chinese zee.

Ook vandaag zijn honderden boze betogers de straat op gegaan. Ze vallen niet alleen de ambassade aan, maar ook Japanse bedrijven en restaurants in China. Bestuurders met een Japanse auto werden volgens ooggetuigen uit hun wagen getrokken. De auto's werden daarna in brand gestoken.

De Japanse premier zegt dat zijn land kalm blijft. Hij vindt dat Peking ervoor moet zorgen dat de Chinezen hetzelfde doen. Wel zei Noda dat Japan hetzelfde standpunt over de Senkaku-eilanden, of Diaoyu-eilanden in het Chinees, blijft houden.

Gasvoorraad

Japan en China claimen allebei het eigendom over de vijf eilanden die boven een enorme gasvoorraad liggen. De ruzie speelt al jaren maar is de afgelopen weken weer opgelaaid toen Japan een paar eilanden opkocht van de private eigenaren.

STER Reclame