Kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux heeft een enkelband aangevraagd. Hij wil onder elektronisch toezicht vrijkomen.

Zijn advocaat was vooraf niet op de hoogte van het verzoek tot voorwaardelijke vrijlating. Advocaat Baudewijn: "Wij hebben er absoluut niet over gesproken. Hij moet het verzoek zelf gedaan hebben of met een andere advocaat. Maar het is bekend dat Dutroux hoopt dat hij ooit vrijkomt."

Levenslang

Volgens Baudewijn heeft de voorwaardelijke vrijlating van Dutroux' ex-vrouw Michelle Martin mogelijk meegespeeld.

Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Volgens zijn advocaat vindt hij nog steeds dat die veroordeling onterecht is. Baudewijn: "Hij heeft nooit spijt betuigd en denkt daar nog steeds hetzelfde over."

Martin vrijgelaten

Zijn ex-vrouw Michelle Martin kwam vorige maand vervroegd vrij. Zij kreeg in 2004 30 jaar gevangenisstraf. Maar omdat ze al veel langer vast zat, had ze daar ruim de helft van uitgezeten. Theoretisch komt ook Dutroux over een half jaar in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating, maar het lijkt uitgesloten dat dat ook echt gebeurt.

Martin woont nu in een klooster. Tegen haar vrijlating is hevig geprotesteerd. Baudewijn denkt niet dat Dutroux zijn verzoek gedaan heeft om te provoceren: "Het is een psychopaat zonder empathisch vermogen. Hij realiseert zich niet dat dit schokkend kan zijn voor nabestaanden en slachtoffers. Hij ziet alleen dat hij recht heeft het verzoek te doen", zegt Baudewijn.

STER reclame