NOS NieuwsAangepast

Verdere escalatie moslimprotesten

Bij betogingen in Afrika tegen westerse landen zijn vijf doden gevallen. Bij de Amerikaanse ambassade in Sudan kwam een persoon om.

Ook worden er zeker twee doden en 29 gewonden gemeld bij de Amerikaanse ambassade in Tunesië. In Libanon viel een dode, net als in Egypte.

Film

De betogers zijn kwaad over de omstreden anti-islamfilm 'Innocence of Muslims'. Volgens hen wordt daarin de profeet Mohammed beledigd.

De demonstraties hebben zich in de loop van de dag steeds verder uitgebreid. Zo is in Nigeria het leger actief om in de stad Jos moslimbetogers uiteen te drijven. Daarbij wordt geschoten.

Duitse ambassade

Ook bij Duitse en Britse ambassades zijn betogingen. Op het Duitse ambassadeterrein in Sudan staken demonstranten een auto in brand en vervingen ze de Duitse vlag door een zwarte islamitische vlag. Daarop stond: 'Er is geen andere god dan Allah en Mohammed is zijn profeet'. Ook plunderden ze het gebouw van de ambassade en stichtten ze brandjes.

De politie heeft de demonstranten met traangas van het terrein gedreven. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle heeft een deel van de ambassade in brand gestaan, maar konden alle ambassadewerkers in veiligheid worden gebracht. Hij veroordeelt de aanval en heeft de Sudanese gezant in Berlijn gesproken over de beveiliging van buitenlandse diplomaten in Sudan.

Andere landen

Eerder vandaag waren er al protestmanifestaties in de Egyptische hoofdstad Caïro en in de Jemenitische hoofdstad Sanaa.

In Libanon werd een restaurant van de keten Kentucky Fried Chicken (KFC) in brand gestoken tijdens demonstraties. Toen demonstranten later een overheidsgebouw aanvielen, werd een van hen gedood en raakten meerdere mensen gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl