De VVD en de PvdA moeten proberen samen een kabinet te vormen. De meeste fractieleiders hebben verkenner Kamp geadviseerd de formatie met de twee grootste partijen te beginnen.

PvdA-leider Samsom zei na afloop van zijn gesprek dat de "verschillen tussen de PvdA en de VVD er zijn om te overbruggen". "Nederland is in een crisis," aldus Samsom. Hij vindt het "logisch dat als er twee informateurs aangesteld worden, er één van PvdA-huize is".

Duidelijke winnaars

VVD-leider Rutte vindt ook dat de duidelijke winnaars van de Tweede Kamerverkiezingen, afgelopen woensdag, met elkaar om tafel moeten zitten. "Er zijn nu twee partijen met rond de 40 zetels, de daarop volgende partij heeft er 15", aldus Rutte.

Rutte vreest voor een ingewikkelde formatie, omdat de verschillen tussen de VVD en PvdA groot zijn. Hij hoopt wel dat het niet lang duurt voor er een nieuw kabinet zit.

De VVD-leider zegt dat een derde partij ook welkom is, maar dat hij een coalitie met PvdA en SP niet ziet zitten. De PvdA ziet wel wat in een formatiegesprek met de SP.

Verschillen overbruggen

De twee middenpartijen, CDA en D66, zien voorlopig geen rol voor zichzelf weggelegd. D66-leider Pechtold vindt dat er tenminste één informateur aangesteld moet worden, één van VVD-huize.

CDA-leider Buma denkt weer aan twee informateurs, één van de VVD en één van de PvdA. "De VVD en de PvdA moeten nu eerst hun verschillen overbruggen," zei Buma na het gesprek met Kamp. Het CDA is in eerste instantie niet aan zet, vindt hij.

SP-leider Roemer noemt een kabinet van VVD en PvdA als enige partij een "zinloze exercitie". Hij wil liever 'centrum-links' met PvdA, SP, CDA en D66.

STER reclame