Het is de tweede dag na de verkiezingen. VVD'er Kamp voert verkennende gesprekken met de lijsttrekkers.

08:07 uur: Rutte bij verkenner Kamp

 

VVD-leider Rutte is als eerste lijsttrekker op bezoek bij demissionair minister Kamp (Sociale Zaken), die donderdag werd aangesteld als verkenner voor de kabinetsformatie. De VVD eindigde bij de verkiezingen van woensdag met 41 zetels als grootste partij. Rutte ging zonder de pers te woord te staan naar binnen. De gesprekken tussen Kamp en de lijsttrekkers gaan over wie de informateur moet worden en welke opdracht die zal krijgen.

#Rutte aangekomen bij verkenner. Zegt ie wat? Straks op #Radio1 het antwoord. #verkennen— Marcel Bril (@MarcelBril) september 14, 2012

08:58 uur: Rutte wil formeren met PvdA

De nieuwe informateur moet eerst kijken naar een coalitie van in ieder geval VVD en PvdA. Dat heeft VVD-leider Mark Rutte gezegd tegen verkenner Henk Kamp. Kamp spreekt vandaag met alle fractievoorzitters over de uitslag van de verkiezingen. Rutte vindt dat zijn VVD en de PvdA, de duidelijke winnaars van afgelopen woensdag, met elkaar aan tafel moeten. Ook een derde partij is welkom, maar een coalitie met de PvdA en de SP ziet hij niet zitten. Rutte herhaalde dat de verschillen tussen VVD en PvdA groot zijn. Hij verwacht een "ingewikkelde informatie", maar hoopt dat het niet te lang duurt voor er een nieuwe regering zit. Snelheid is belangrijk nu er "krachtig beleid" nodig is, zowel in Nederland als in Europa.  De VVD-leider benadrukte het "grote succes" dat de PvdA heeft binnengehaald. "Er zijn nu twee partijen met rond de 40 zetels, de daarop volgende partij heeft er 15." Daarom moet de nieuwe informateur met beide partijen aan de slag, zegt Rutte.

09:15 uur: Beelden Rutte bij verkenner Kamp

09:22 uur: Interview Rutte op het Binnenhof

09:25 uur: VVD-prominent Frans Weisglas vindt Kamp een goede keuze

09:39 uur: Samsom: formeren met VVD

en mogelijk met de SP. Dat liet hij weten na zijn gesprek met verkenner Henk Kamp. Hij zei ook dat "verschillen er zijn om te overbruggen" en dat als er twee informateurs komen, er ook één van de PvdA is.

10:12 uur: Wilders kiest voor oppositie

PVV-leider Wilders was er snel uit bij verkenner Henk Kamp. Na 10 minuten zei hij dat hij tegen Kamp heeft gezegd dat de VVD en de PvdA gewonnen hebben en samen een kabinet zullen moeten vormen. "De PVV kiest voor de oppositie", aldus Wilders.

11:16 uur: Roemer praat met verkenner Kamp

Sinds iets over 10 uur vanochtend praat SP-leider Emile Roemer met verkenner Henk Kamp. Het gesprek met Roemer is het langste van vanochtend. Het gesprek is zojuist afgelopen.

11:33 uur: SP wil centrum-links onderzoeken

De SP noemt een kabinet van VVD en PvdA een zinloze exercitie. Fractievoorzitter Roemer wil liever 'centrum-links' met Pvda, SP, CDA en D66. Dat zei Roemer na afloop van zijn gesprek met verkenner Henk Kamp.

Kamp spreekt vandaag met alle lijsttrekkers die in de Tweede Kamer zijn gekozen. Voor Roemer was PVV-leider Wilders aan de beurt. Hij stond na 10 minuten weer buiten. Wilders zei dat hij tegen Kamp had gezegd dat de VVD en de PvdA de verkiezingen hebben gewonnen en samen een kabinet zullen moeten vormen. "De PVV kiest voor de oppositie." VVD-leider Rutte en PvdA-leider Samsom waren vanmorgen vroeg al bij Kamp. Zij vinden beiden dat er eerst moet worden gekeken naar een coalitie met hun twee partijen.

11:44 uur: NOS-verslaggever Xander van der Wulp over de formatie

De kaarten worden redelijk gretig open op tafel gelegd. Zeker in vergelijking met 2010. #formatiewatch— Xander van der Wulp (@XandervdWulp) september 14, 2012

12:05 uur: Buma: eerst verschillen VVD-PvdA overbruggen

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma wil dat er twee informateurs komen, één van de VVD en één van de PvdA. Dat zei hij na zijn gesprek met 'formatie-verkenner' Henk Kamp. "De VVD en de PvdA moeten nu eerst hun verschillen overbruggen", voegde hij er aan toe.

Buma was de vijfde lijsttrekker die vanochtend langskwam om over de formatie te praten.Na hem is Alexander Pechtold van D66 aan de beurt.

12:18 uur: Roemer op opgebroken Binnenhof

FOTO vd dag : Roemer loopt over t #Binnenhof na gesprek VerkennerKamp. #TK12 #politiek #NOSmoby.to/qmeja4— plaatjesboef (@plaatjesboef) september 14, 2012

12:48 uur: Pechtold ziet geen rol voor D66

D66-leider Pechtold is uitgesproken met de verkenner. Hij zegt dat hij op dit moment geen rol voor zijn partij ziet. Hij vindt dat eerst de verschillen tussen VVD en PvdA moeten worden uitgezocht. Dat moet in elk geval door één informateur van VVD-huize worden gedaan.

Verkenner Kamp gaat nu lunchen. Daarna zal hij met Slob van de ChristenUnie spreken.

12:59 uur: SP over gesprek Roemer en Kamp

'VVD-PvdA coalitie lijkt zinloze exercitie' aldus @emileroemer die centrum-linkse coalitie graag onderzocht zou zien bit.ly/TRWB4T— SP (@SPnl) september 14, 2012

14:04 uur: Arie Slob (CU) bij formatie-verkenner Henk Kamp

Na de lunch is Arie Slob aangeschoven aan de vergadertafel van verkenner Kamp. Tot het einde van de middag ontvangt Kamp verder nog Kees van der Staaij (SGP), Marianne Thieme (PvdD), Henk Krol (50 Plus) en Jolande Sap van GroenLinks.

14:43 uur: Slob : haast maken met formatie

Arie Slob, de fractievoorzitter van de ChristenUnie dringt aan op snelheid bij het formeren.Hij wil van de PvdA en VVD "klare taal, ze moeten niet weken om elkaar heen draaien. De twee partijen moeten hun verantwoordelijkheid waarmaken", zei hij. "Over een paar weken terug bij af, kunnen we ons niet permitteren, voegde hij eraan toe. Er zou binnen twee maanden een nieuwe regering moeten zijn zegt Slob. "We hebben geen tijd te verliezen, we zitten in een crisis. We hebben een regering nodig die aan kan pakken". Slob  is net klaar met zijn gesprek bij Henk Kamp, die de formatie als verkenner voorbereidt.

15:49 uur: Van der Staaij: vooral financieel-economische vraagstukken snel aanpakken

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij heeft tegen verkenner Kamp gezegd er een crisiskabinet moet komen dat gaat aanpakken "wat nodig is in deze tijd, de grote uidagingen op financieel-economisch beleid". Eerst moeten VVD en PvdA samen proberen zo'n kabinet te vormen, gezien hun verkiezingswinst. "Maar het is goed om te kijken of het CDA als derde partij erbij kan", voegde hij eraan toe. Volgens Van der Staaij zorgt het CDA dan ook voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Bovendien denkt hij dat CDA "als cement" kan dienen tussen VVD en PvdA.

Kamp voert nog de hele middag gesprekken. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, Henk Krol van 50 Plus en Jolande Sap van GroenLinks komen nog langs op het Binnenhof.

16:12 uur: Thieme: kijk eerst naar 'geestverwanten'

Marianne Thieme , de fractievoorzitter van de Partij voor Dieren, stelt voor dat de VVD eerst kijkt of er een kabinet kan worden gevormd met 'geestverwanten'. Als dat niet lukt, dan moet de PvdA kijken of er een kabinet gevormd kan worden met geestverwanten van de PvdA. Pas als derde optie moet er gekeken worden naar een kabinet van VVD en PvdA samen. Want die twee partijen hebben "altijd gezegd dat het een ramp voor Nederland is al één van deze partijen zou gaan regeren", aldus Thieme.

17:19 uur: Krol: genoeg vakantiedagen voor ouderen

De partijleider van 50plus Henk Krol heeft verkenner Kamp geadviseerd om eerst te gaan formeren met de VVD en de PvdA. Daarna zijn andere partijen aan de beurt, maar hij wilde niet zeggen aan welke partijen hij denkt. Krol heeft ook tegen Kamp gezegd dat een nieuw kabinet moet zorgen voor genoeg vakantiedagen voor ouderen.

17:50 uur: Interview Slob na gesprek Kamp

17:51 uur: Roemer doet niet voor spek en bonen mee

17:52 uur: Sap: ons past bescheidenheid

GroenLinks-leider Sap vindt dat de grote winnaars VVD en PvdA aan zet zijn. "Ons past bescheidenheid. We gaan oppositie voeren."

17:54 uur: Kamp klaar voor vandaag

Verkenner Kamp loopt net voor zes uur naar buiten. Hij wil inhoudelijk niet op de gevoerde gesprekken ingaan. Voor donderdag, als de Tweede Kamer over de gang van de formatie praat, komt hij met zijn eindrapport.

19:31 uur: Weekeinde

Verkenner Kamp gaat zich in het weekeinde beraden op de gesprekken die hij vandaag heeft gevoerd. 

Of hij maandag opnieuw gesprekken gaat voeren, wilde hij niet zeggen. Als er meer nieuws komt, leest u het op NOS.nl.

Fijn weekend.

STER reclame