Een meerderheid van het Curaçaose parlement heeft de negen demissionaire ministers van het kabinet Schotte per direct naar huis gestuurd. Voorafgaand aan de vergadering was er een vechtpartij, waarbij ook politici klappen kregen.

Curaçao verkeert al enkele weken in een parlementaire crisis. Sinds de val van het kabinet Schotte verhindert de voorzitter van het parlement elke openbare vergadering. Hij wil daarmee voorkomen dat hij zelf en de ministers van het demissionaire kabinet moeten opstappen.

De oppositie, die nu een meerderheid heeft in het parlement, heeft in een aparte vergadering buiten de Staten om de voorzitter afgezet en een nieuwe voorzitter benoemd. Gisteren was er een tweede zitting waarin de demissionaire ministers zijn weggestuurd. Of dit staatsrechtelijk mag, is niet duidelijk.

Onmogelijk

Aan de vergadering ging een fysieke confrontatie tussen de oppositie en aanhangers van regeringspartij Pueblo Soberano vooraf. De aanhangers verhinderden de oppositie de toegang tot het parlementsgebouw. Daarbij kwam het tot een handgemeen, waarbij de nieuw gekozen vicevoorzitter van het parlement klappen kreeg.

Binnen bleek de toegang tot de vergaderzaal geblokkeerd. Daarop verlieten de oppositieleden onder luide scheldpartijen het parlement om ergens anders in de stad hun vergadering alsnog te houden.

De ogen zijn nu gericht op de gouverneur. Hem is gevraagd om een formateur voor een interim kabinet aan te stellen.

De gouverneur heeft in een eerder advies gezegd dat het parlement weer moet vergaderen om uit de impasse te komen. Nu dat na vandaag onmogelijk lijkt, kan de gouverneur besluiten om de Rijksministerraad in te lichten met het verzoek om in te grijpen. De Rijksministerraad vergadert vandaag in Den Haag.

STER reclame