Macho-Poetin: minder macho dan gedacht

Aangepast

De Russische president Poetin staat bekend om zijn heldhaftige poses. Helpt hij niet een met uitsterven bedreigde tijger in het wild, dan hanteert hij op open zee wel een harpoen waar hij walvissen mee schiet. Een macho in hart en nieren. Nu blijkt dat veel van die stunts hartstikke nep zijn.

Dit geeft Poetin zelf toe. De beroemde foto's, waar het om de mens vs. natuur gaat, blijken allemaal kundig geënsceneerd en van tevoren doorgesproken te zijn. De tijger die hij in het wild verdoofde, was bijvoorbeeld een tam dier die even uit de dierentuin was gehaald. Bloggers en milieuactivisten claimen dat de tijger na de stunt zelfs overleed, door alle commotie. Alles om Poetin's imago als held van het volk in stand te houden.

Sovjettijd

Al sinds zijn aantreden verschijnen de heldhaftige beelden geregeld op Russische televisie. Niet alleen levert dit hem een heldenstatus op, maar het zorgt ook voor veel grappen. Critici lachen zich rot om deze propaganda die nog uit de Sovjettijd stamt.

Eerder gaf een woordvoerder van Poetin al toe dat tenminste één van de stunts een toneelstukje was, maar Poetin heeft altijd volgehouden écht in het hart van de actie te zijn geweest. Totdat hij in gesprek kwam met journalist Masha Gessen. Zij weigerde een stuk te schrijven over de zoveelste stunt van Poetin, vliegen met kraanvogels, en werd daarom ontslagen.

Doel

Ze schreef een boze brief gericht aan Poetin en verrassend genoeg ging de president daarop in. Sterker nog, hij gaf zelfs ridderlijk toe dat veel van zijn camera-optredens in scene zijn gezet. Maar, zegt hij, 'het belangrijkste doel was om aandacht voor bedreigde dieren te krijgen.'

Door: Dorien