New York is op de gezonde toer. De verkoop van grote bekers met cola en andere frisdranken met een hoog suikergehalte wordt verboden. Dat heeft de City Health Board donderdag besloten. De maatregel zou de gezondheid van de inwoners van The Big Apple moeten verbeteren.

Het verbod geldt voor bioscopen, stadions en restaurants. De zogenaamde 'emmers' met meer dan een halve liter frisdrank mogen daar niet meer volgeschonken worden. Initiatiefnemer is de burgemeester van de stad, Michael Bloomberg. Bloomberg is geen onbekende als het gaat om een gezonde levensstijl. Al eerder trad hij op tegen roken in de openbare ruimte en vet eten

Obesitas

"Obesitas is een landelijk probleem en over het hele land zitten gezondheidsspecialisten met hun handen in het haar. In New York gaan wij niet met onze handen in het haar zitten: we gaan het probleem aanpakken. Dat is denk ik wat mensen van hun burgemeester verwachten", aldus Bloomberg. In New York lijdt ongeveer de helft van de volwassen inwoners aan overgewicht.

Verkoop je in de bioscoop dan tóch zo'n 'bucket' met cola, kun je een boete verwachten. Light-varianten, sapjes en melk vallen niet onder het verbod. Opmerkelijk is dat alcohol, niet het meeste gezonde drankje, ook niet wordt meegerekend.

Rechtszaak

Wil je nog zo'n XL-beker frisdrank scoren, dan heb je nog wel even. Over een half jaar gaat het verbod in. Drankenfabrikanten zijn logischerwijs 'not amused' en spannen waarschijnlijk een rechtszaak aan tegen het verbod.

Door: Dorien

STER reclame