Henk Kamp, de verkenner die de regeringsformatie gaat voorbereiden, begint morgen om 08.00 uur met zijn gesprekken met de fractievoorzitters en lijsttrekkers.

VVD'er Kamp heeft voor zijn verkenningsronde een kleine week de tijd. De Tweede Kamer houdt volgende week donderdag een debat over de formatie en zal een dag van tevoren een verslag krijgen van de verkenner.

"Dat betekent dus een korte verkennende opdracht", zei de uittredende minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vanavond op een persconferentie.

Katholieke verkenners

Kamp werd vandaag door Kamervoorzitter Verbeet aangezocht om de eerste verkennende stappen te nemen voor de formatie van een nieuw kabinet. Dat idee kwam van VVD-leider Rutte, die gisteren met zijn partij de Kamerverkiezingen won.

Op de vraag waarom juist hij als verkenner is aangesteld, antwoordde Kamp smalend: "Ik denk dat ze ontdekt hebben dat ik vroeger jarenlang bij de katholieke verkenners heb gezeten". Hij voegde er aan toe dat zijn jarenlange ervaring op het Binnenhof ook meetelt, net als het feit dat hij zelf geen Kamerkandidaat is.

Koningin

De procedure in de formatie is nieuw: dit voorjaar sprak de Kamer af dat de koningin niet meer het voortouw krijgt in de formatie, maar de Kamer zelf.

Kamp vindt niet dat hij de functie van de koningin overneemt. "Nee, ik ben een instrument van de Kamer en ik verricht op verzoek van de Kamer bepaalde werkzaamheden".

STER reclame