Showbizzfotograaf Joop van Tellingen is op 67-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Lopik. Dat meldt zijn zoon Dennis, die ook fotograaf is.

Van Tellingen begon op zijn zestiende als fotograaf bij De Telegraaf. Daarna werkte hij als paparazzo voor alle Nederlandse roddelbladen en werd zo een van de bekendste fotografen van het land. Van Tellingen maakte veel foto's van de koninklijke familie en van bruiloften. Ook speelde hij af en toe een kleine rol in tv-series.

Van Tellingen stond erom bekend dat hij erg ver ging om de foto te krijgen die hij hebben wilde. Daarover zei hij zelf: "Vroeger werd ik met de nek aangekeken. Ik was een rat, ik deugde niet. Tegenwoordig weet iedereen hoe het werkt; er zijn roddelprogramma's op tv. De duistere waas rond ons vak is verdwenen." (NRC Handelsblad, 2006)

Aimabel

Van Tellingen was "een aardige man met een kort lontje", zegt roddelfotograaf Peter Smulders, die net als zijn collega in de jaren 60 begon. "Dan ging hij ineens flippen en zei ik: 'Hé Joop, waar gaat het nou om? Hallo.' En vijf minuten later was alles weer vergeten en gingen we verder waar we mee bezig waren."

Hoewel ze concurrenten waren, zetten ze elkaar in de jacht op de beste foto niet op het verkeerde been. Smulders: "Joop was een aimabel mens. Iedereen bedenkt wel eens een truc om iets exclusiefs te maken en te houden, maar niet door iemand naar de verkeerde plaats te sturen of zo."

Van Tellingen had blaaskanker en was al langere tijd ziek.

STER reclame