De Britse premier David Cameron heeft zijn excuses aangeboden voor de Hillsborough-ramp van 1989.

Tijdens een wedstrijd in Sheffield werden destijds 96 supporters doodgedrukt op een overvolle tribune.

De ramp was mede het gevolg van nalatigheid van de autoriteiten, die probeerden de schuld in de schoenen van de slachtoffers te schuiven. ?Namens de regering en ons land betreur ik dit dubbele onrecht dat zo lang niet is hersteld", zei Cameron.

Een onafhankelijk onderzoek naar de stadionramp lag ten grondslag aan de excuses van de premier. Een commissie had de afgelopen tijd duizenden geheime documenten bestudeerd. De conclusies daarvan werden eerder woensdag gepresenteerd.

Geknoei met bewijs

Nu blijkt dat de hulpdiensten na de stormloop te traag reageerden. Na de ramp probeerde de politie de supporters zwart te maken. De fans zouden agressief en dronken zijn geweest.

De politie knoeide zelfs met bewijs van eigen nalatigheid. Zo werden 164 afgelegde verklaringen aangepast. Zeker 116 kritische opmerkingen over de politieleiding werden weggehaald.

De stadionramp gebeurde tijdens de halve finale van de Engelse bekercompetitie tussen Liverpool en Nottingham Forest. De wedstrijd werd gespeeld op neutraal terrein, het Hillsborough-stadion in Sheffield.

Bij de ingang van een van de tribunes stonden te veel Liverpool-fans te wachten. De politie besloot daarop een nooduitgang te openen. Daardoor drongen veel supporters tegelijk de tribune binnen. Er ontstond een stormloop. In het gedrang en de paniek kwamen uiteindelijk 96 mensen om het leven.

STER reclame