NOS NieuwsAangepast

EU presenteert plan bankenunie

De Europese Commissie heeft plannen gepresenteerd voor een bankenunie. Daarin staat de Europese Centrale Bank (ECB) centraal. De ECB, gevestigd in Frankfurt, gaat een grote toezichtsafdeling opzetten waarvandaan uiteindelijk alle 6000 banken in de Europese Unie in de gaten gehouden worden.

Bij de grote banken en de probleembanken gebeurt dat direct vanuit Frankfurt, alle overige banken blijven onder controle van nationale centrale banken, maar wel onder supervisie van de ECB.

Verstevigen

Met dit voorstel probeert de Europese Commissie de Europese banken verder te verstevigen, zodat het vertrouwen in het financiële stelsel toeneemt. Daarvoor is het nodig dat de ECB vergaande wettelijke bevoegdheden krijgt om te kunnen ingrijpen bij banken en andere financiële instellingen.

De ECB wordt daarbij democratisch gecontroleerd door het Europees Parlement en de Europese ministers van Financiën. De Commissie stelt voor om eerst de probleembanken, dan de grootste en belangrijkste banken, en ten slotte alle banken de komende twee jaar onder Europees toezicht te brengen.

Mening

Het is nu aan alle 27 landen van de Europese Unie om hun mening te geven over het voorstel voor een Bankenunie. De regeringsleiders hebben gezegd ernaar te streven eind van dit jaar een besluit te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl