VVD-leider Rutte en CDA-voorman Buma zijn opnieuw in botsing gekomen met PVV-leider Wilders over de oorzaken van het mislukken van het overleg in het Catshuis. Die mislukking in het voorjaar leidde tot de val van het kabinet en tot nieuwe verkiezingen.

In het NOS-lijsttrekkersdebat zei Rutte dat de enige reden "dat we hier staan is dat Wilders het partijbelang boven het landsbelang liet gaan". Rutte benadrukte dat nog maar weinig partijen bereid zijn met Wilders samen te werken.

Wilders zei daarop "dat de reden dat we hier staan is dat Rutte in het Catshuis als een gek vasthield aan de eisen van Brussel om te komen tot een tekort van 3 procent." Buma zei dat het anders was dan Wilders voorstelde. "Op het moment dat het erom ging, koos u voor uw partij, de twee anderen kozen voor het land en toen liep u weg," aldus Buma.

Partij van de Arabieren

Wilders zei dat een stem op Rutte een stem op Samsom is, omdat de VVD en de PvdA toch met elkaar in het kabinet zullen stappen. Wilders noemde de PvdA de Partij van de Arabieren. Rutte noemde dat laatste ongepast en zei dat juist een stem op Wilders een stem op Samsom is. De PvdA-leider zei daarop: "Een stem op Samsom is een stem op Samsom."

STER reclame