Nederlandse F-16's hebben twee Russische bommenwerpers onderschept. De toestellen van het type Tupolev Tu-95 vlogen boven de Noordzee zonder hun identiteit bekend te maken.

De luchtmacht kreeg een melding dat de Russische toestellen richting het luchtruim vlogen waar Nederland toezicht op houdt. Daarom stegen twee F-16's meteen op vanaf de vliegbasis bij Volkel.

Straaljagers

Op het moment dat de melding in Nederland binnenkwam, werden de bommenwerpers begeleid door Deense straaljagers. Bij de grens met het gebied waar Duitsland verantwoordelijk voor is, namen toestellen uit dat land het over. De Duitsers kregen bij de Nederlandse grens versterking van de F-16's.

Zodra de bommenwerpers bij het Britse luchtruim kwamen, namen Britse straaljagers de begeleiding weer over. De Nederlandse F-16's zijn nog wel enige tijd bij de grens gebleven, voor het geval de Russen zouden terugkeren.

Patrouillevluchten

Russische bommenwerpers voeren geregeld vluchten uit boven het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied, zonder hun identiteit bekend te maken. Vorig jaar gebeurde dat vijf keer.

Waarom de Russische toestellen deze vluchten uitvoeren, is niet duidelijk. Volgens de Russen zelf gaat het om patrouillevluchten. Rusland houdt zich aan de internationale verdragen, omdat de bommenwerpers in internationaal luchtruim vliegen.

STER reclame