De meerderheid van het parlement in Curaçao heeft voorzitter Ivar Asjes naar huis gestuurd. Sinds de val van het kabinet had Asjes alle openbare parlementsvergaderingen tot nader order opgeschort. Hiermee voorkwam hij dat de nieuwe meerderheid in de Staten een motie van wantrouwen kon indienen tegen het demissionaire kabinet en zijn voorzitterschap.

De regering van premier Gerrit Schotte viel begin augustus, nadat twee parlementariërs de coalitie verlaten hadden. Daardoor kreeg de oppositie een meerderheid in het parlement. Sindsdien is er onduidelijkheid en onenigheid in het parlement.

Dictatuur

De Groep van 12, zoals de meerderheid nu wordt genoemd, benoemde gisteravond meteen een nieuwe voorzitter. Met de zelf uitgeroepen vergadering wil de groep "een einde maken aan de dictatuur van Ivar Asjes".

Het is niet duidelijk of de vergadering een legale basis heeft. Volgens de Groep van 12 heeft het eenzijdige besluit van Asjes om niet meer te vergaderen een unieke situatie gecreëerd.

Zakenkabinet

Het parlementaire reglement voorziet daar niet in en dus treedt een regel in werking waarbij de meerderheid van het parlement bepaalt wat er moet gebeuren.

Vandaag zou de opening van het nieuwe parlementaire jaar zijn. Die gaat nu niet door, zo is door de Groep van 12 bepaald. Naar verwachting zal de groep vandaag of morgen het demissionaire kabinet naar huis sturen. Mogelijk wordt er dan een zakenkabinet geformeerd om de lopende zaken af te handelen tot aan de verkiezingen van 19 oktober.

STER reclame