Noord-Korea heeft een hulpaanbod aanvaard van het buurland en aartsvijand Zuid-Korea, is in Seoul bekendgemaakt. Zuid-Korea schiet te hulp na de overstromingen van deze zomer.

Het is de eerste keer dat Noord-Korea ingaat op een aanbod van het zuiden na het aantreden van Kim Yong-un in december. De relatie tussen de twee landen bekoelde daarna verder door de verbale aanvallen van Kim op Seoul.

De overstromingen in Noord-Korea hebben aan zeker 200 mensen het leven gekost. De oogst, die in normale omstandigheden al niet genoeg oplevert voor de bevolking van 24 miljoen, ging daardoor voor een deel verloren.

Hulpgoederen

Er zullen nu onderhandelingen op gang komen over de vraag welke hulpgoederen Noord-Korea nodig heeft. Het verleden heeft bewezen dat zulke besprekingen moeizaam verlopen.

De conservatieve Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak beëindigde in 2008 de hulpverlening aan het buurland. Hij vond dat het stalinistische bewind in Pyongyang eerst zijn nucleaire programma moest stopzetten en de economie moest hervormen.

STER reclame