NOS Nieuws Binnenland Aangepast

'Wild leven' dankzij schrootfraude

Door verslaggever Rienk Kamer

Voor de rechtbank in Assen is vandaag het proces begonnen tegen drie broers uit Emmen en hun boekhouder, die miljoenen verdienden met de zwarte verkoop van grote partijen metaal.

Zij geven onder meer toe dat ze 4 miljoen euro overhielden aan de zwarte verkoop van een partij metalen platen, die buiten de boekhouding werd gehouden. Het geld werd eerlijk onder de broers verdeeld. "Ik heb er een wild leventje aan overgehouden", bekende broer Berend O.

Valse facturen

De Fiscale Opsporingsdienst FIOD-ECD hield de broers met nog zes andere verdachten in 2009 aan. Daarbij werden bijna twee miljoen euro aan contanten, zes auto's, een boot en een caravan in beslag genomen.

Het Openbaar Ministerie denkt dat de broers een criminele organisatie leidden en zo tientallen miljoenen hebben witgewassen. Volgens het OM schreven ze valse facturen uit en deed een aantal collega's in de metaalrecycling-branche mee. Het OM denkt dat er binnen de branche een groot zwartgeldcircuit bestond.

De mannen hebben, zo geven zij toe, een aantal jaren valse belastingaangiftes gedaan en zo de fiscus voor grote bedragen benadeeld. "We zijn fout geweest, makkelijk zat", vertelde broer Geert O. de rechters.

Wapens

Bij hun arrestatie in 2009 werden ook vuurwapens en munitie aangetroffen. De broers zeggen dat die wapens van hun inmiddels overleden vader waren en dat ze er nooit meer aan gedacht hadden. De wapens zaten in de tassen waarmee grote bedragen geld werden vervoerd. Oudste broer Jan heeft daarnaast twee belastinginspecteurs met de dood bedreigd. Daar zegt hij nu spijt van te hebben.

In de zaak heeft het OM met drie andere verdachten een schikking getroffen, waardoor zij niet worden vervolgd. Ook met de gebroeders O. zijn financiële afspraken gemaakt. Zij hebben inmiddels ruim 1,6 miljoen euro aan de staat terugbetaald. In ruil daarvoor zal het OM niet proberen nog meer oneerlijk verdiend geld terug te krijgen.

Morgen formuleert de officier van justitie zijn strafeis tegen de gebroeders O. en hun boekhouder.

STER reclame