Directeuren Weyl geven fraude toe

Aangepast

Twee directeuren van de failliete slachterij Weyl uit Enschede hebben toegegeven dat ze jarenlang gefraudeerd hebben. De twee deden dat voor de rechtbank in Almelo, waar vandaag acht maanden cel tegen hen werd geƫist. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor een tekort van 129 miljoen euro.

De mannen hebben fraude tot op heden altijd ontkend. Nu geven ze toe dat ze fraudeerden om het bedrijf draaiende te houden. Ze presenteerden veel betere winstcijfers dan het bedrijf daadwerkelijk behaalde. De slachterij zou ook de btw ontdoken hebben, samen met een Belgische veehandelaar.

Sjoemelen

Weyl zou al problemen hebben sinds het uitbreken van de MKZ- en BSE-crisis, rond 2000. De financieel directeur begon naar eigen zeggen met sjoemelen in 2004. Hij deed dat ook voor het welzijn van de werknemers en het behoud van de werkgelegenheid, verklaarde hij.

De rechter oordeelde in mei 2012 al dat er sprake was van onbehoorlijk bestuur. Dat is volgens de rechter een van de belangrijkste oorzaken van het faillissement. Weyl vervalste de boekhouding en fraudeerde met ongedekte cheques.

Pistool

Daarom moeten de directeuren het tekort van ruim 100 miljoen euro terugbetalen. De voormalig algemeen directeur van Weyl is inmiddels persoonlijk failliet. Hij verklaarde bij de rechtbank dat hij "jaren met een pistool tegen de kop heeft gelopen".

De financieel directeur verklaarde dat ze "in een soort fuik" zaten. De man zei dat hij er nachten van wakker heeft gelegen.

Het OM eist nu tegen beide verdachten 12 maanden cel, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Justitie vindt het onder meer kwalijk dat ze ondergeschikten hebben aangezet tot het maken van valse facturen. Wat volgens het OM voor hen spreek, is dat ze de fraude niet pleegden voor eigen gewin.

Weyl Beef Products ging in 2010 failliet. Het bedrijf was een van de grootste rundveeslachterijen van Europa. Er werkten 650 mensen in Nederland en 300 in Duitsland. Het bedrijf had een schuld van 177 miljoen euro. De slachterij is uiteindelijk overgenomen door de Vion Food Group.

STER Reclame