In zijn woonplaats San Francisco is industrieel ontwerper Bill Moggridge overleden. Hij wordt gezien als de uitvinder van de laptop. In 1979 ontwierp hij de GRiD Compass, de eerste kleine computer waarbij het scherm aan het toetsenbord was vastgemaakt.

De Compass werd in de jaren 80 onder meer gekocht door de Amerikaanse overheid en NASA. De ruimtevaartorganisatie zond de Compass mee in de spaceshuttle Discovery, omdat het apparaat veel rekenkracht had en weinig woog. Ook namen militairen het apparaat mee op gevechtsmissies.

Niet goedkoop

De Grid Compass had een 8mhz processor en was uitgevoerd met 256 kilobyte geheugen. De voorloper van de laptop was niet goedkoop: het apparaat kostte meer dan 8000 dollar.

Moggridge werd in 1943 geboren in Londen, maar verhuisde met zijn bedrijf naar de Verenigde Staten. IDEO, waar hij medeoprichter van was, ontwierp onder meer de muis van de eerste computer van Apple. Later schreef hij boeken over industrieel ontwerpen en was hij adviseur aan de universiteit van Stanford. In 2010 kreeg hij de Prince Philip Designers-prijs.

Directeur

Moggridge was nog tot kort voor zijn ziekbed actief. Twee jaar geleden werd de Britse ontwerper benoemd als directeur van het National Design Museum in New York. Moggridge had kanker en stierf op 69-jarige leeftijd.

STER reclame