Voor de zwemtocht in de Amsterdamse grachten heeft prinses Máxima in juli in het zwemstadion in Eindhoven getraind met zwemcoach Jacco Verhaeren en olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband. Ook prins Willem-Alexander kreeg zwemtips, al trainde hij niet voor de City Swim.

De zwemcoaches hebben Máxima en Willem-Alexander met behulp van video een techniektraining gegeven. "Dat werkt altijd beter, als mensen zichzelf kunnen zien zwemmen", zegt Verhaeren. "Dan kun je gerichtere tips geven. Ik hoop dat ze daar wat van opgestoken heeft."

Verhaeren en Van den Hoogenband gaven Máxima algemene tips om wat rustiger in het water te liggen en makkelijker adem te halen tijdens de borstcrawl. Ook gaven ze uitleg over slaglengte. Verhaeren: "Ze zwemt ook regelmatig, ik was verrast over het niveau dat ze al had voor we eraan begonnen."

Rust

"We hebben het van tevoren niet aan de grote klok gehangen, u kunt zich voorstellen dat er een bepaalde gekte ontstaat op het moment dat we dat bekend zouden maken."

De Tongelreep biedt ruimte voor discretie, zegt woordvoerder Jos van Gennip van het zwemstadion. "Een publiek figuur vindt het natuurlijk wel fijn om afgescheiden te zwemmen. Het is een trainingsbad onder de tribune waar de toppers de hele dag trainen, zonder publiek. In die rust heeft ze getraind."

De training duurde ongeveer anderhalf uur, maar volgens Van Gennip heeft Máxima veel meer geoefend in andere zwembaden.

Grachtenwater

Zo'n 1100 zwemmers haalden gisteren tijdens de City Swim door de Amsterdamse grachten geld op om de ziekte ALS te bestrijden. De zwemmers moesten zo'n 2 kilometer in het grachtenwater afleggen. Officieel is het geen zwemwater, maar het is net schoon genoeg om erin te mogen.

De prinses ging te water in een wetsuit en met een oranje badmuts. Ze had voor de 2028 meter 50 minuten nodig.

STER reclame