Hollande: forse belastingverhoging

Aangepast

De Franse president Fran├žois Hollande verhoogt de belastingen fors om zo het begrotingstekort terug te dringen. In zijn eerste grote interview op de Franse televisie zei hij dat hij "in de vechtstand staat" om de economische problemen aan te pakken. Er ligt een pakket met maatregelen die in totaal 30 miljard euro moeten opleveren.

Van dat bedrag komt 10 miljard euro uit een verhoging van de belasting voor grotere bedrijven. Ook de al beruchte belastingmaatregel voor de allerrijksten komt er. Iedereen die meer dan een miljoen euro per jaar verdient, gaat daar straks 75 procent belasting over betalen. Hollande zei in het interview dat die maatregel weer kan worden geschrapt als het beter gaat met de economie.

Lastenverzwaring

Ook huishoudens in Frankrijk krijgen met een lastenverzwaring te maken die in totaal 10 miljard euro moet opleveren. De overige 10 miljard komen uit andere bezuinigingen.

Hollande verwacht dat de economische groei voor 2013 uit zal komen op 0,8 procent. Dat is lager dan de eerdere verwachting van 1,2 procent.

STER Reclame