NOS NieuwsAangepast

Israël erkent universiteit Westoever

De Israëlische regering heeft het plan goedgekeurd om een hogeschool in Ariel op de Westelijke Jordaanoever te erkennen als een volwaardige universiteit. Het wordt de eerste Israëlische universiteit op de Westoever.

De Palestijnse regering op de Westelijke Jordaanoever had het plan al eerder veroordeeld als een "gevaarlijke stap". Ariel is een joodse nederzetting in het noordelijke deel van het gebied. Een Palestijnse regeringswoordvoerder heeft gezegd dat het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen erdoor wordt gefrustreerd.

'Hoog tijd'

Het is volgens premier Benjamin Netanyahu belangrijk dat de universiteit in Ariel komt, omdat de nederzetting "een onlosmakelijk onderdeel van Israël is, en een onlosmakelijk deel zal blijven in elke toekomstige regeling, net als de andere blokken van nederzettingen".

Volgens Netanyahu is het hoog tijd voor een nieuwe universiteit, omdat er de laatste 40 jaar geen nieuwe is gekomen, terwijl de Israëlische bevolking is verdrievoudigd. Het Hooggerechtshof en een procureur-generaal moeten zich er ook nog over uitspreken.

Meer subsidies

De hogeschool in Ariel is opgericht in 1982. Er zitten 12.000 studenten op vier faculteiten: geneeskunde, techniek, natuurwetenschappen en sociale wetenschappen.

De regering heeft de hogere status voor de hogeschool van "nationaal belang" verklaard. Met volledige erkenning als universiteit heeft Ariel recht op meer subsidies en de mogelijkheid om hogere diploma's uit te reiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl