Máxima zwemt in grachten A'dam

Aangepast op

Prinses Máxima heeft vanmiddag meegedaan aan een zwemtocht in de Amsterdamse grachten. De zwemmers haalden geld op om de ziekte ALS te bestrijden. De prinses ging te water in een wetsuit en met een oranje badmuts.

Aan de actie City Swim deden zo'n 1100 mensen mee. Naast prinses Máxima zwommen ook prominenten als Pieter van den Hoogenband, Marleen Veldhuis, Ronald de Boer en Johan Kenkhuis mee. Er is inmiddels al een paar honderdduizend euro opgehaald dankzij sponsoren.

Prinsessen

Langs de kant stonden veel toeschouwers. "Het is wonderbaarlijk druk", zegt een bezoeker. "Bij het Scheepvaartmuseum lijkt het net zo druk als wanneer de Sint aankomt."

Ook prins Willem-Alexander en de drie prinsessen Amalia, Alexia en Ariane waren aanwezig om hun vrouw en moeder toe te juichen.

Het is niet duidelijk hoe de organisatie Máxima heeft gestrikt. "Ik weet wel dat de voorzitter van het comité goed bevriend is met het koninklijk paar", zegt verslaggever Menno Reemeijer. "Maar de RVD bezweert mij dat het gewoon om een heel goed doel gaat."

Tetanusprik

De zwemmers moesten 2 kilometer in het grachtenwater afleggen. Officieel is het geen zwemwater, maar het is net schoon genoeg om erin te mogen. Wel hebben de zwemmers het advies gekregen om een tetanusprik te halen en een zwempak aan te doen.

Ook is het verstandig om de mond dicht te houden en geen water binnen te krijgen. Dat voorkomt diarree.