PVV-leider Wilders en SP-voorman Roemer denken dat PvdA, VVD en D66 gaan samenwerken in een nieuw paars kabinet. Wilders twitterde vanochtend: "Rutte zeurt wel over PvdA maar sluit ze niet uit. Paars kabinet VVD/PvdA/D66 al in de grondverf. Een stem op de VVD dus een stem op de PvdA."

Roemer zei op Radio 1 in TROS Kamerbreed dat hij de opmerking van Wilders wel snapt. Volgens hem houden VVD en PvdA alle opties open. "Dan weet je dat paars heel snel gevormd gaat worden. Ik ben er bang voor dat heel veel linkse kiezers straks spijt krijgen, omdat hun stem op 13 september niet meer zoveel waard is", zei Roemer.

Een paarse coalitie is volgens Rutte "heel ver weg". Hij zei in TROS Kamerbreed dat hij bij de kabinetsonderhandelingen van twee jaar geleden geen positieve ervaringen had met de PvdA. "Dus dat zal heel lastig worden", zei Rutte.

'Lastig'

PvdA-leider Samsom noemde regeren met de VVD vorige week "zeer lastig". Toch sluit hij een coalitie met de VVD niet uit. "Misschien is het wel noodzakelijk", zei hij.

D66-leider Pechtold sprak eerder zijn voorkeur uit voor een kabinet van "het stabiele midden". Hij acht de kans bijna nul dat zijn partij een coalitie van PvdA, SP, en GroenLinks aan een meerderheid helpt.

Kok

In de jaren negentig werkten de liberalen en sociaal-democraten samen in twee kabinetten onder leiding van PvdA-premier Wim Kok. In de peilingen lijkt zo'n samenwerking na 12 september opnieuw een mogelijkheid.

STER reclame