NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Plannen nieuw Utøya gepresenteerd

In Oslo heeft de socialistische jeugdbeweging zijn plannen gepresenteerd voor het opknappen van het eiland Utøya. De Noorse jongeren willen door een grote renovatie het eiland weer geschikt maken voor hun jaarlijkse zomerkamp.

Jarenlang brachten leden van de jeugdbeweging AUF de zomer door op hun eigen eiland, totdat Anders Breivik er op 22 juli vorig jaar 69 jongeren doodschoot. Het afgelopen jaar hebben de jongeren plannen gemaakt, zodat Utøya weer voor zomerkampen kan worden gebruikt.

'Beter en veiliger'

Aan de zuidkant van het eiland komt een monument voor de slachtoffers van 22 juli. De kantine, waar Breivik verschillende mensen doodde, wordt gesloopt. Ervoor in de plaats komt een nieuw hoofdgebouw met vergaderruimtes, een eetzaal en winkels. Bestaande gebouwen worden opgeknapt. Het nieuwe Utøya is "beter en veiliger", zegt de jongerenpartij.

AUF-voorzitter Eskil Pedersen vindt het belangrijk dat het eiland wordt gerenoveerd: "Utøya is het hart van de sociaal-democratie. We willen dat toekomstige generaties ook de normen en waarden van dit eiland meekrijgen".

Herdenking

Volgens Pedersen zal rond 22 juli nooit meer een zomerkamp op Utøya worden gehouden, omdat de AUF dan de slachtoffers van Breivik herdenkt. Wanneer de partij weer een kamp organiseert, kon Pedersen niet zeggen. Hij zei wel dat er volgend jaar nog geen zomerkamp is.

Om de plannen te realiseren zamelen de jongeren geld in. Van de benodigde 60 miljoen kronen (8 miljoen euro) is inmiddels 40 miljoen binnen. De verbouwing zal op zijn vroegst in 2015 klaar zijn.

STER reclame