NOS NieuwsAangepast

'PVV misbruikte Europese subsidie'

De PVV heeft misbruik gemaakt van de Europese subsidieregels. Dat stelt het KRO-programma Reporter.

Volgens de makers heeft de Partij voor de Vrijheid vorig jaar in Brussel 13.000 euro gedeclareerd voor een studie over Nederland en de eurozone. Dat onderzoek was bestemd voor de Haagse fractie.

De Europese regels staan niet toe dat subsidies voor nationaal-politieke doeleinden worden gebruikt, maar volgens Reporter is de factuur door het Europees Parlement toch betaald.

Subsidie

De PVV zou in Brussel meer subsidieaanvragen hebben ingediend, hoewel partijleider Wilders zich altijd afzet tegen de "geldverkwisting" in Europa. Wilders hamert er voortdurend op dat zijn partij "geen cent subsidie" krijgt.

Ook zou een medewerker van de Europese PVV-fractie zijn ingezet tijdens de Nederlandse verkiezingscampagne in 2010. De Europese regels schrijven voor dat medewerkers van Europese fracties alleen werkzaamheden mogen verrichten voor het Europees Parlement.

Ontwenningskuur vergoed

Uit de reportage blijkt verder dat toenmalig PVV-Europarlementariër Daniel van der Stoep vorig jaar in Brussel een rekening indiende van 24.500 euro. Hij had een auto-ongeluk veroorzaakt met vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed en declareerde de kosten van een ontwenningskuur bij het Europees Parlement.

Volgens Reporter is dat niet onrechtmatig, maar wel opmerkelijk, omdat Van der Stoep vaak forse kritiek uitte op de uitgebreide voorzieningen voor Europarlementariërs.

Reactie Wilders

In een reactie zegt PVV-leider Wilders dat hij het verhaal van Reporter niet kan plaatsen. "Volgens mij zijn de PVV-europarlementariërs juist degenen die het grootste deel van hun salaris inleveren. Het is in eerste instantie ook hun verantwoordelijkheid."

Ook over de ontwenningskuur van Van der Stoep zegt hij niets te weten. Wilders benadrukt dat Van der Stoep inmiddels niet meer voor de PVV werkt. Volgens Wilders is het geen toeval dat dit soort beschuldigingen een paar dagen voor de verkiezingen naar buiten komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl