NOS NieuwsAangepast

'Verkiezingen leven niet op Bonaire'

Door correspondent Dick Drayer

De Tweede Kamerverkiezingen leven nauwelijks op St. Eustatius, Saba en Bonaire. In een peiling gehouden door de Wereldomroep zegt op Bonaire slechts 40 procent van de ondervraagden te gaan stemmen.

Veel bewoners van het eiland zijn ontevreden over de manier waarop de Nederlandse regelzucht zich manifesteert op het eiland. Sinds oktober 2010 heeft Bonaire de status van een Nederlandse gemeente.

De lage opkomst gaat hand in hand met het vertrouwen dat Bonairianen hebben in de Nederlandse politici als belangenbehartiger van hun eiland. Slechts 12 procent is overtuigd dat de Nederlandse politici de belangen van Bonaire goed zullen verdedigen in de Tweede Kamer. De helft van de ondervraagden is daarvan in het geheel niet overtuigd.

Eénzevende zetel

De kiezer heeft dan misschien niet zoveel op met de Tweede Kamer, andersom is het ook zo: de Nederlandse politicus heeft weinig belangstelling voor Caribisch Nederland.

Ongetwijfeld zal dat iets te maken hebben met de afstand tussen Den Haag en Kralendijk, 9000 kilometer. Maar waarschijnlijk heeft de geringe interesse vooral te maken met het kleine aantal stemmen dat behaald kan worden in Caribisch Nederland.

De drie eilanden leveren 12.500 kiesgerechtigden. Bij een opkomst van 75 procent, vergelijkbaar met de laatste eilandelijke verkiezingen, kunnen de partijen slechts 9350 stemmen binnenhalen. Dat is gelijk aan éénzevende zetel.

Campagne

Alleen het CDA en de Partij voor de Dieren namen de moeite om campagne te voeren op Bonaire. Arjan Erkel, nummer 23 op de lijst van de Christen Democraten, kwam een dagje over uit Aruba om zijn gezicht te laten zien.

Zijn bezoek viel samen met de enige opiniepeiling die op het eiland werd gehouden. Gevolg was dat 5 procent van de ondervraagden zegt hem gezien te hebben. De partij van Marianne Thieme is succesvoller, want 7 procent herinnert zich de filmavond die de dierenpartij hield in Kralendijk. De overige partijen zijn min of meer onbekend bij de Bonairiaanse kiezer.

Een groep van ontevreden Bonairianen heeft deze week een stembus in het centrum van Kralendijk geplaatst waar kiesgerechtigden hun oproepkaart in kunnen deponeren. Volgens de leider van de groep, Cedric Soleana, zal de opkomst bij zijn bus vele malen hoger zijn dan bij de echte stembus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl