NOS NieuwsAangepast

'Pechtold maakt mensen bang'

Geert Wilders (PVV) en Alexander Pechtold (D66) zijn tijdens het EenVandaag-debat hard in botsing gekomen over Europa. Het was voor het eerst in lange tijd dat de twee op tv met elkaar in debat gingen.

Volgens Wilders zijn we uit de crisis als we uit de EU stappen. Pechtold wees erop dat Wilders de enige lijsttrekker is die al zo lang in Den Haag zit dat hij destijds nog voor de invoering van de euro heeft gestemd. "U bent de architect van waar u nu van wegloopt", zei Pechtold.

Zwart zaad

Wilders verweet Pechtold bangmakerij: "U verspreidt waanideeën over wat er gebeurt als we uit de euro gaan." Wilders noemde als voorbeeld Zwitserland. Dat land zit niet in de EU, heeft geen euro, maar doet het economisch goed.

Volgens Pechtold is dat een bekend verhaal van Wilders, die ook vaak naar Noorwegen verwijst. "Maar Noorwegen zit op het zwarte goud, Zwitserland op het zwarte geld, en wij met u straks op zwart zaad", zei Pechtold tegen de PVV-leider.

'Niet fraai'

CDA-leider Buma vindt dat premier Rutte "een probleem" heeft als hij met minister De Jager van Financiën van mening verschilt over de vraag of het uiterste moet worden gedaan om Griekenland binnen de euro te houden.

Hij noemde het "veelzeggend" dat De Jager wel tot het uiterste wil gaan, en Rutte niet. "Dat is niet fraai", zei Buma.

Volgens Rutte zit het kabinet wel degelijk op één lijn. De probleemlanden moeten er zelf alles aan doen om hun financiën op orde te krijgen. Als Griekenland zich gewoon aan de afspraken houdt, heeft het land volgens Rutte helemaal geen derde hulppakket nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl