In een uiterste poging om de moord op Marianne Vaatstra op te lossen, vraagt de politie aan 8080 mannen om dna af te staan. Het onderzoek begint op 29 september en zal twee weken in beslag nemen. Het zal vermoedelijk een half jaar duren voor een resultaat kan worden bekendgemaakt.

Nog niet eerder is in Nederland zo'n groot dna-onderzoek gehouden. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig. De beoogde groep krijgt een schriftelijke uitnodiging. Wie bereid is om mee te werken, moet daar schriftelijk toestemming voor geven.

De officier van justitie ziet dit onderzoek als de laatste kans om de moordzaak op te lossen.

Intensief

Het onderzoek is een zogenoemd verwantschapsonderzoek. De uitslag kan aan het licht brengen dat een persoon familie is van de dader. Van hem is een daderprofiel opgesteld. Wie eenmaal toestemming heeft gegeven voor het onderzoek kan daar niet meer van terugkomen als de uitslag er is. Deelnemers wordt erop gewezen dat ze een familielid met de misdaad in verband kunnen brengen.

Het onderzoek naar de moord is een van de langstlopende en intensiefste ooit. Uit het onderzoek is onder meer duidelijk geworden dat de dader een West-Europese man is die haar kende en in de buurt woonde.

Kans op succes

Marianne Vaatstra werd in de nacht van 1 mei 1999 verkracht en vermoord. Haar lichaam werd gevonden in een weiland bij Veenklooster. Ze woonde in Zwaagwesteinde.

Een dna-onderzoek onder 900 burgers dat eerder werd verricht, heeft niets opgeleverd. De politie denkt dat het uitgebreidere onderzoek veel meer kans op succes heeft. Inmiddels zijn de technieken verbeterd en is er een uitgebreider dna-profiel van de dader.

STER reclame