NOS NieuwsAangepast

Clinton sluit tweede, chaotische dag

Oud-president Bill Clinton heeft zijn steun uitgesproken voor Barack Obama. Voor een dolenthousiaste zaal nam hij het hartstochtelijk op voor de zittende president. Clinton kwam binnen met zijn campagnelied uit 1992 'Don't stop thinking about tomorrow' van Fleetwood Mac.

De nog altijd zeer populaire Clinton was vooral op het podium gehaald om de Amerikanen aan de goede economische tijden te herinneren onder zijn (Democratische) presidentschap. Hij zei dat Obama de fundering heeft gelegd voor een moderne, evenwichtige economie, nadat hij een rommel had geërfd van zijn voorganger George W. Bush.

Clinton sloot aan bij de kritiek die de Democraten hebben op de Republikeinen, dat zij alleen maar de rijken bevoordelen ten koste van de lagere en middeninkomens. Clinton: "Als je een ieder-voor-zich-samenleving wilt, een winner-takes-all-samenleving, dan moet je op de Republikeinen stemmen. Als je een land wil van gedeelde voorspoed en gedeelde verantwoordelijkheid, moet je op Barack Obama en Joe Biden stemmen."

'Chaos'

Volgens Clinton hebben de Republikeinen vorige week op hun conventie een te simpele boodschap gebracht. "Ze zeggen: wij hebben een complete chaos achtergelaten, hij heeft het nog niet opgeruimd, dus ontsla hem en laat ons er weer in."

Clinton had ook warme woorden over de persoonlijkheid van Obama die bekend staat als afstandelijk. "Ik wil een man nomineren die koel blijft aan de buitenkant, maar van binnen vlamt voor Amerika."

Clinton nam overigens ruim de tijd voor zijn toespraak die rechtstreeks werd uitgezonden op de Amerikaanse televisie. Hij weerlegde de kritiek van de Republikeinen op Obama punt voor punt, van onderwijs tot economie en gezondheidszorg. Zo zei hij over het bij de Republikeinen omstreden Obamacare: "Zijn we beter af omdat Obama heeft gevochten voor hervorming van de gezondheidszorg? Reken maar!" Op Twitter verschenen al tijdens de toespraak berichten dat hij te lang was.

God en Jeruzalem

Met zijn toespraak sloot Clinton de tweede dag af van de Democratische conventie die niet helemaal vlekkeloos verliep. Aan het begin van de dag klonk er wat boe-geroep toen het partijprogramma werd aangenomen. Daarin was uiteindelijk toch nog een verwijzing naar God terechtgekomen, en werd ook Jeruzalem genoemd als de hoofdstad van Israël.

Sommige gedelegeerden, vooral van Arabische afkomst, waren daar niet blij mee. Overigens heeft het partijprogramma niet veel betekenis voor de president. Hij hoeft het niet uit te voeren als hij in het Witte Huis zit.

Naast dit politiek gevoelige punt ging er meer mis. Aan het eind van de dag, vlak voor de toespraak was de conventiehal volledig vol. Een politieman zei tegen correspondent Tom Kleijn dat er op een gegeven moment 1500 mensen te veel in de hal waren, terwijl er nog 3000 buiten stonden. Onder degenen die niet meer naar binnen konden waren veel journalisten die er boos over twitterden.

Omhelzing

Obama verscheen na de speech van Clinton even kort op het podium. Ze omhelsden elkaar lang, waarna het publiek nog lang juichte.

Komende nacht spreekt Obama zelf in de conventiehal. Aanvankelijk zou hij in een voetbalstadion spreken, maar dat werd op het laatste moment afgezegd. De Democraten zeiden dat de slechte weersverwachting daar aanleiding voor was. Republikeinen zeiden meteen dat Obama het stadion niet vol zou krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl