NOS NieuwsAangepast

Wietpas deel 9373

De wietpas. Het blijft de gemoederen bezig houden. Nu wil burgemeester Onno Hoes van Maastricht weer af van het verplichte lidmaatschap van coffeeshops. Er zouden teveel ongewenste effecten bij komen kijken.

Volgens het wietpas-beleid van minister Opstelten moeten Maastrichtenaren zich registreren bij een coffeeshop om wiet mee te krijgen. Hiervoor moeten ze een Nederlands identiteitsbewijs laten zien en aantonen dat ze in Maastricht wonen. Hier houdt het nog niet op: je krijgt een pasje mee als je gegevens zijn geregistreerd bij 'jouw' coffeeshop waar je dan lid van bent. Dit laatste is volgens Hoes onwenselijk.

Privacy

Hoes ziet dat er maar weinig Maastrichtenaren zijn die zich op deze manier laten registreren. Zorgen om privacy is de voornaamste reden om dit deel over te slaan. Tegelijkertijd is het aantal drugstoeristen wél afgenomen; dit is het belangrijkste doel van de wietpas.

Maar de wietpas levert ook weer een nieuw probleem op: het aantal drugsrunners op straat is enorm toegenomen. Zij benaderen actief potentiële klanten en zorgen voor overlast. Wanneer je je niet meer hoeft te registreren, zou volgens Hoes dit probleem voor een groot deel opgelost zijn omdat mensen makkelijker de coffeeshop binnenstappen.

Amsterdam

Ook in Amsterdam is er weer gedoe rondom de invoering van de pas. VVD-staatssecretaris Fred Teeven heeft in het AT5-programma Amsterdam Kiest gezegd dat de invoering 'in overleg' met de gemeente zal plaatsvinden. Wat deze draai precies betekent, is onduidelijk, maar coffeeshophouders zijn blij met de beweging en hopen op verdere draaien.

Toeval of niet: vanavond presenteert advocaat Gerard Spong zijn boek 'De hypocrisie van de achterdeur'. Hier verwijt de raadsman de overheid van 'misdadig' gedrag: "De overheid zegt nu heel hypocriet: u krijgt een pas om een strafbaar feit te plegen. En de overheid vraagt burgers om mee e werken aan het creëren van bewijs tegen henzelf want ook al worden softdrugs gedoogd, het blijft strafbaar."

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl